Historie absintu

Absint má dvě hlavní složky: alkohol a olej z pelyňku. Artemesia absinthium, běžně známá jako pelyněk, je rostlina z čeledi compositae pocházející z Eurasie a severní Afriky. Lidé mají s pelyňkem spjatou dlouhou historii a používají tuto bylinu k léčbě různých onemocnění. K prvnímu zdokumentovanému léčebnému použití pelyňku došlo v roce 1552 před naším letopočtem, kdy Egypťané používali pelyněk jako antihelmintikum.

Plinius starší ho později prosazoval jako opevnění vína v prvním století našeho letopočtu. Nástup parní destilace v 15. století umožnil vytvoření silných výtažků. V roce 1789 vyvinul Dr. Ordinaire recept na alkoholický nápoj založený na sušených listech pelyňku. Nápoj si rychle získal popularitu mezi Francouzi a v roce 1798 zahájil lihovar Pernod Fils komerční výrobu nápoje, který nyní známe jako Absint.

Absint jako nová alternativa na trhu

Po převratu francouzské revoluce hledala nově zmocněná vyšší třída alternativu k tradičnímu vínu. Absint byl dobrodincem této směny a stal se nápojem volby vzkvétajícího bohémského životního stylu. Účelem bylo povzbudit kreativitu a afrodiziakální vlastnosti, což z něj udělalo preferovaný nápoj pro artéskou třídu. Umělci Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Edward Manet, Edgar Degas a autoři Oscar Wilde, Emile Zola, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud a Ernest Hemmingway pravidelně tento silný zelený likér konzumovali.

V podmínkách globálního pohybu směrem k střídmosti na konci 19. století byl absint označen jako „šílenství v láhvi“ a obviňován z vyvolávání šílených a kriminálních činů. Byl vytvořen termín absinthismus, který popisuje formu alkoholismu charakterizovaného deliriem, halucinacemi, třesem a záchvaty. Absint byl sériově zakázán většinou evropských zemí, USA a nakonec Francií v roce 1915.

Absint tradičně obsahuje 75-80% ethanolu, což je dvakrát více než u většiny standardních whisky. Pelyněk obsahuje 1–2% těkavého oleje podle hmotnosti, 70% tohoto oleje tvoří thujon (složený z verzí α a β). Tradiční absint obsahoval 260 – 350 ppm thujonu. Dnešní zředěná verze musí podle zákona obsahovat méně než 10 ppm. Dnes už však můžeme absint bez problémů pořídit a užít si jeho specifickou chuť.