Co je to absint?

Když se mluví o absintu, většině lidí se vybaví pouze silný zelený alkohol, ale jde o velmi bizarní nápoj, ke kterému se pojí zajímavá historie. Absint je silný destilát, který vzniká při destilaci neutrálního alkoholu s rostlinnými látkami, jako je anýz, pelyněk, fenykl. Tyto 3 byliny jsou absolutním základem absintu a mluví se o nich jako o svaté trojici. Absint se často dochucuje i dalšími bylinami, jde nejčastěji o yzop lékařský, meduňku lékařskou či badyán.

V tuzemsku najdete tento nápoj nejčastěji pojmenovaný jako absint, v zahraničí však nejčastěji jako absinth nebo absinthe. Co se týče obsahu alkoholu v absintu, ten se obvykle pohybuje od 45 do 75 procent. Pokud je dobře destilovaný, má lehkou, anýzovou chuť a v závislosti na značce se jeho chuť může pohybovat od sladké, květinové až po kořeněnou.

Absint se v historické literatuře běžně označuje jako la fée verte („zelená víla“). Často se říká, že po vypití velkého množství absintu uvidíte zelenou vílu, ale nezkoušejte to, jde jen o populární mýtus, který je spojen často s údajnými halucinogenními vlastnosti absintu, které jsou dnes spolehlivě vyvráceny.

Druhy absintu

Dnešní trh s absintem je široký, vyrábí se nespočet druhů absintu a výrobci je dochucují často podle sebe. Existují však 2 hlavní druhy a sice francouzský (někdy nazývaný i švýcarský) a český absint.

Francouzský (švýcarský) absint je považován za nejtradičnější typ absintu, protože jeho duch byl vynalezen ve Švýcarsku podél francouzských hranic. Vyrábí se pomalou destilací alkoholu s výše uvedenými rostlinnými látkami a následným přirozeným barvením přírodního alkoholu dalšími bylinami. Protože se anýzové oleje nerozpouštějí ve vodě, při přidání vody do tohoto absintu se vytváří bílý zákal. Někteří věří, že tento styl je jediný „pravý“ druh absintu.

Naproti tomu český absint se vyrábí podobně jako ochucená vodka nebo whisky. Destilát se vyrábí jednoduše smícháním základního alkoholu s aromaty, barvivy a cukrem pro likér podobný absintu. Tato metoda vyrábí absint rychleji a s levnějšími přísadami, takže je obvykle levnější v obchodě nebo baru. Vzhledem k tomu, že český absint neobsahuje žádný skutečný anýz, absint v českém stylu nevytváří zákal jako ve francouzském absintu. Dnes už se i tuzemští výrobci však snaží vyrábět absint podle francouzského stylu.